nieuws overzicht

195 Miljard voor stroomnet: we lopen tegen de grenzen aan

Sommige media stellen dat we met de temperatuurpiek van 2024, de 1,5 gradengrens van Parijs al hebben bereikt. Maar daarvoor moeten we een veel langere periode beschouwen, stelt Rob de Vos van klimaatgek.nl.

Fig.1 – Bron: Volkskrant

Marcel Crok
Datum: 9 juni 2024

DELEN:

De laatste alinea in het Nederlands:
“ (a) het beperken van de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur tot ruim onder 2°C boven het pre-industriële niveau te houden en de inspanningen voort te zetten om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau, in het besef dat dit de risico’s en gevolgen van klimaatverandering aanzienlijk zou verminderen”

De vetgedrukte zinsdelen laten ziet waar de inspanning om gaat. Het originele voorstel ging over 2 graden, maar onder druk van een aantal landen werd die 1,5 graden toegevoegd. Daardoor ontstaat er een zin die verwarring oproept. Logischer zou het zijn als de zin als volgt zou luiden:
“ het beperken van de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur tot ruim onder 1,5°C boven het pre-industriële niveau te houden en de inspanningen voort te zetten om de temperatuurstijging te beperken tot 2°C boven het pre-industriële niveau…. ”.  Dan is het ‘voortzetten’  van de inspanningen logischer lijkt me.

Maar die discussie is eigenlijk van weinig belang, vooral omdat die 1,5 en 2 graden geen uitkomsten zijn van wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn bedoeld als politieke richtpunten en betreffen geen klimatologische ‘tipping points’ of iets dergelijks. Bovendien zijn de hogere temperaturen van 2024 een momentopname, zoals figuur 3 laat zien.

DEEL DIT ARTIKEL:

Nieuwsbrief

Climate Intelligence Clintel

meer artikelen

2025-04-17T16:07:12+02:00
Go to Top